2018-12-14, penktadienis, 18:40.     Šiandien Lietuvoje saulė teka 08:34, leidžiasi 15:49, dienos ilgumas 7:15.

Neįprastos gyvulininkystės fermos

2017-11-05, paskelbė agroexpresas .lt
Neįprastos  gyvulininkystės  fermos

Karves, galvijus, kiaules ir avis laikantiems lietuviams šokiruojančiai skamba žodžių junginys „krokodilų ferma“ ar „gyvačių ferma“. Tačiau tokios fermos yra. Ir verslas čia kartais daromas ne iš krokodilo  ar gyvačių odos, o iš turistų, plaukiančių pasižiūrėti egzotiškų gyvūnų. Pastarieji laikomi ne vien dėl mėsos, bet ir dėl kosmetikos ir vaistų gamintojų poreikių. 

 

1. Peru. Varlių fermos.

 

 

Varlių fermos yra daugelyje pasaulio šalių. Tačiau Peru ferma skiriasi tuo, kad varlės čia auginamos restoranams. Išvalytos varlės sumalamos ir tokiu būdu gaunamos sultys, kurios laikomos viena stipriausių gyvulinės kilmės medžiagų, skatinančių lytinį potrauk, aktyvumą ir potenciją. Šios sultys senovės graikų grožio ir meilės deivės Afroditės garbei pavadintos afrodiziaku. 

 

2. Kinija. Tarakonų fermos.

 

 

Kremas ir losjonai su tarakonų ekstraktu, kaip ir vaistinėse parduodamas preparatas su tarakonų baltymais, – Kinijoje įprastas, nors ir nėra plačiai paplitęs reiškinys. Specialiose šios šalies fermose auginami amerikietiški tarakonai, kurie išauga iki 4-5 cm ilgio. Užaugę tarakonai sutrinami, o jų milteliai parduodami kosmetikos ir vaistų gamintojams. Kalbama, kad amerikietiški tarakonai yra pigus baltymų šaltinis, o fermų pelnas siekia iki 600%.

 

3. Korėja. Šunų fermos.

 

 

Nors pasaulis ir smerkia korėjiečius už neįprastus valgymo pomėgius, bet Korėja neskuba uždaryti šunų fermų. Kiekvienas šuo, o kartais ir katė, čia laikomas mėsos šaltiniu. Valgomi įvairių veislių ir dydžių šunys, nepriklausomai nuo jų amžiaus. Nepaisant vietinių įstatymų draudimo valgymui auginti šunis bei gyvūnų teisių gynėjų protestų, šunų veisimas valgymo tikslams čia toliau klęsti. 

 

4. JAV. Sraigių auginimo fermos.

 

 

 

JAV – didžiausia sraigių eksporto šalis pasaulyje. Šviežios, gyvos, atvėsintos, užšaldytos, mažos, didelės – visos jos suranda savo pirkėjus. Net Prancūzija importuoja sraiges iš JAV. Reikėtų pastebėti, kad populiari ne tik sraigių mėsa, bet ir kepenys bei kiaušinėliai.

 

5. Kinija. Gyvačių fermos.

 

 

Azijoje gyvates kepa, verda, ruošia garuose, deda į sriubą ir kitus patiekalus, geria jų kraują.

 

6. Australija. Krokodilų fermos.

 

 

Krokodilų fermų galima sutikti įvairiose pasaulio šalyse – Singapūre, Indijoje, Japonijoje, JAV. Tačiau  būtent Australijoje krokodilų mėsa yra svarbus nacionalinės virtuvės elementas. Itin čia mėgstamas pyragas su krokodilo mėsa.

 

7. Madagaskaras. Lemūrų fermos.

 

 

 

Madagaskaras laikomas lemūrų tėvyne. Tačiau pastaruoju metu jie atsidūrė ant išnykimo ribos. Ir kaltas dėl to žmogus, nes lemūrus prilygino brangiems delikatesams.

 

8. Kolumbija. Skruzdėlių fermos.

 

 

 

Būtent Kolumbijoje sugalvota daug būdų, kaip galima valgyti skruzdėles: jos sūdomos, iš jų gaminami prieskoniai ir padažai. Skruzdėlių verslą palaiko vietinė valdžia, nes laiko jį ekologiška alternatyva tradicinei gyvulininkystei

 

9. Vietnamas. Driežų ūkiai.

 

 

Vietinius driežus con dong vietnamiečiai laiko delikatesu. Paprastai juos kepa su čili ir citrina, taip pat  juos verda su makaronais ir tamarindu.

 

10. Kaimanų salos. Vėžlių fermos.

 

 

Kepsniai iš vėžlių mėsos čia labai vertinami. Kadangi vėžlių populiacija gamtoje sumažėjo, imta kurti jų fermas. Sriuba su vėžlio mėsa, kepsniai kokoso padaže – tai tik keli patiekalai iš daugybės. 

 

 

 

 

 

Contact form

Šios dienos vardadieniai