2019-09-20, penktadienis, 11:04.     Šiandien Lietuvoje saulė teka 07:00, leidžiasi 19:21, dienos ilgumas 12:20.

Į rinką sugrįžta vengriškų mangalicų elitinė mėsa

2017-08-22, paskelbė agroexpresas .lt
Į rinką sugrįžta vengriškų mangalicų elitinė mėsa

Vengriškų mangalica kiaulių veislė praktiškai visame pasaulyje vis dar yra egzotika. Prieš 200 metų išveistų garbanotų kiaulių mėsa dėl savo skonio ir sveikumo prilyginama japoniškai „kobe“ jautienai – vienai brangiausių mėsų visame pasaulyje. Tačiau jos augintojų kol kas yra labai mažai. Tiesa, pastaraisiais metais šių kiaulių auginimas ėmė populiarėti, mėsa tampa madinga, nors jos realizavimas vis dar yra tikras iššūkis.

 

Vengriškos mangalica kiaulės pagal spalvą skirstomos į keturis tipus: raudonoji, baltoji, maišytoji, juodoji. 80% šios veislės kiaulių priskiriamos baltajam tipui. Juodoji ir raudonoji mangalica stovi ties išnykimo slenksčiu. Žiemą šios kiaulės turi šviesius į vilną panašius plaukus, kurie pavasarį pavirsta baltais blizgančiais šeriais, primenančiais suvešėjusias ražienas. Mangalica kiaulių veislę 1833 metais išvedė vengrų karališkasis erchercogas Džozefas, sukryžminęs laukinę kiaulę su namine. Taigi ne mažiau nei 40% šios veislės kiaulių turi laukinių protėvių šaknis.

 

Gerai parinkti mangalicos genai leidžia gauti aukštos  kokybės mėsą ir lašinius. Vengriškos mangalicos mėsa dažniausiai rūkoma arba vytinama. Mangalica Vengrijoje laikoma gyvūnu aborigenu ir yra saugoma įstatymų. Šios kiaulės masiškai buvo auginamos XIX a. Karpatų regione. 1943 metais Vengrijoje buvo priskaičiuojama 30 tūkst. mangalica kiaulių, o jų mėsa, lašiniai ir vytinti produktai buvo itin paklausūs visame pasaulyje. Pradžioje šias kiaules augino vienuolynų ūkiniuose pastatuose, o penimos jos buvo miškuose arba ganyklose. Piemuo tarsi avis ar karves išgindavo jas į kalnų ganyklas. Kadangi kiaulės pasižymėjo ištvermingumu, ganytis galėjo iki pat šalčių, o šiems užėjus būdavo genamos į namų užuovėją.

 

XX a. viduryje žmonių skoniai pasikeitė – imta pirmenybė teikti mažiau riebalų turinčiai mėsai. Tad mangalica kiaulių skaičius pradėjo ženkliai mažėti. Vengriškos mangalicos yra vidutinio dydžio, turi tvirtą skeletą. Mangalica veislės kiaules auginti nėra sudėtinga, jos praktiškai visus metus gali būti ganomos lauke, nes ėda žolę. Tačiau dėl šios priežasties ir auga gerokai lėčiau. Pavyzdžiui, tradicinės kiaulės 130 kg svorį pasiekia per 5 mėnesius, tuo tarpu vengriškosios iki idealaus 150 kg svorio auga net 15 mėnesių.

 

Chrisas Andersenas, Volstryto investuotojas, pasauliui bando įrodyti, kad šių egzotiškų kiaulių auginimas gali tapti pelningu verslu. Pasak „Forbes“, 80 mangalica kiaulių už 20.000 JAV dolerių prieš aštuonerius metus įsigijęs investuotojas šiandien savo ūkyje jų turi jau puspenkto tūkstančio ir artimiausiu metu planuoja jų skaičių padidinti keturis kartus.

 

Garbanotosios kiaulės turi maždaug keturis kartus daugiau riebalų nei komercinės, o tai reiškia, kad užuot prie vieno gyvulio užtrukęs įprastas kelias minutes, mėsininkas turi vargti maždaug valandą. Kai investuotojas ėmėsi šio verslo, jam pavyko rasti vos vieną mėsinę kitoje valstijoje, kuri sugebėjo skersti neįprastas kiaules. Prie mangalica kiaulių šviežios mėsos ir dešrelių vartotojai dar tik pratinami, o štai vytinti ir rūkyti gaminiai sėkmingai užkariauja rinką. 

 

Kazimieras Šatas

 

 

 

 

 

Contact form

Šios dienos vardadieniai