2018-11-13, antradienis, 22:18.     Šiandien Lietuvoje saulė teka 07:46, leidžiasi 16:17, dienos ilgumas 8:31.

Į Europos duris beldžiasi duona su džiovintais svirpliais

2018-04-29, paskelbė agroexpresas .lt
Į Europos duris beldžiasi duona su džiovintais svirpliais

Suomijoje viena iš didžiausių kepyklų pradėjo kepti duoną su svirpliais. Vienas duonos kepaliukas turi apie 70 džiovintų svirplių. Šie vabzdžiai į duoną dedami ne tik todėl, kad būtų pagerintas jos skonis, bet ir kad praturtintų ją baltymais, riebalų rūgštimis, kalciu, geležimi bei vitaminu B12.

 

Praėjusių metų lapkričio 24 d. duona su vabzdžiais ėmė prekiauti dešimt Helsinkio prekybos centrų. O štai Kalėdų proga pasirodė prekyboje ir šokoladas su vabzdžiais.

 

„Maisto revoliuciją“ pradėjo suomių kompanija „Fazer“, kuri tapo pirmuoju pasaulyje duonos kepėju, naudojančiu vabzdžius kaip ingredientus. Kalbama čia apie namuose specialiai maistui išaugintus svirplius. Ir tai bus pirmas atvejis, kai Suomijoje maisto produktas su vabdžiais bus pardavinėjamas įprastuose prekybos centruose. Įkandin duonos gaminių kompanijos „Fazer“ dar dvi kompanijos - Kultasuklaa ir Entis - pardavinės šokoladą su džiovintais svirpliais. O štai kompanija Entocube pirkėjams pasiūlys vabzdžių granules.

 

Iškeptoje duonoje vabzdžių miltai sudaro 3% visos tešlos kiekio.   

 

Durys į valgomų vabzdžių verslą suomiams atsivėrė 2017 metais, kai Suomijos vyriausybė leido vabzdžius naudoti maisto pramonėje kaip ingredientus. Praėjusių metų lapkričio pradžioje maisto saugos tarnyba Evira išleido atmintines priežiūros tarnybų darbuotojams, auginantiems svirplius fermeriams ir maisto produktų gamintojams. Evira įpareigojo kompanijas naudoti specialų ženklą, įspėjantį apie galimas alergines reakcijas, kurių rizika ypač didelė tiems, kas netoleruoja vėžiagyvių, moliuskų ir dulkių.

 

Vabzdžius vadina ateities maistu, nes jie laikomi ekologišku baltymų šaltiniu. Jų auginimas mažai prisideda prie globalinio planetos atšilimo. Suomijos žiniasklaidos teigimu, vabzdžių naudojimui maisto produktuose labiausiai Europoje pritaria būtent šios šalies gyventojai. Apklausa rodo, kad kas antras suomis pasirengęs pirkti šiuos produktus, jei jie bus pardavinėjami prekybos centruose.

 

Suomijos pašonėje esanti Estija perima kaimynų patirtį. Estai pasiryžę ne tik auginti svirplius, bet taipogi juos naudoti maisto produktų gamybos procese. Antai estų kompanija „BugBox OÜ“ pasiūlė vyriausybei netoli Rakverės įkurti pramoninį svirplių ūkį. Kita vertus, svirpliai – tai pagrindas gaminant pašarą paukščiams ir žuvims. Tiesa, svirplių auginimas turi tam tikrų ypatumų. Reikia, kad fermoje visą laiką būtų šilta, t.y. temperatūra siektų 35 laipsnius šilumos, ir aplinkui žaliuotų didelis plotas žolės.

 

agroexpreso inf.

 

SKAITYKITE

 

Neegzistuojantys ūkiai: kaip britų prekybos tinklai vilioja pirkėjus?

Ar tikrai valgome celiuliozę ir kitokius niekus?

Pienas virsta alkoholiniais gėrimais

Keksai ir pyragėliai iš mėsos

Naujas požiūris į nekondicinius produktus

Arbūzą imituojanti duona

Ekologiškas maistas tampa šveicarų kasdienybe

Britas susikrovė turtus iš prekybos pasibaigusio galiojimo maisto produktais

Sveiki batonėliai iš alaus gamybos atliekų

Čekiški traškučiai iš morkų ir burokėlių ruošiasi užkariauti pasaulį

 

 

 

 

Contact form

Šios dienos vardadieniai