2018-12-14, penktadienis, 18:40.     Šiandien Lietuvoje saulė teka 08:34, leidžiasi 15:49, dienos ilgumas 7:15.

Ar tikrai Latvijos rinka užpildyta brokuota arba kontrabandine jautiena?

2017-10-08, paskelbė agroexpresas .lt
Ar tikrai Latvijos rinka užpildyta brokuota arba kontrabandine jautiena?

Iš esmės jautienos mėsa Latvijoje arba nekokybiška, arba nelegali. Rinka tiesiog užversta jautienos skerdiena, nors vietos fermeriai jos tiek negamina. Pagaliau ji tokia pigi, kad kokybiška jautienos mėsa negali tiek kainuoti. Ši informacija nuskambėjo Latvijos Radio-4 programoje „Namų aikštelė“.

 

Latvijos fermeriai kasmet paskerdžia 300 jaučių, tačiau prekybininkų lentynos lūžta nuo jautienos skerdienos, kuri negali atkeliauti iš Europos, nes ten ji beveik penkis kartus brangesnė nei Latvijoje. Vadinasi, Latvijoje parduodama arba nekokybiška jautiena, arba brokuota, arba atvežta iš trečių šalių, arba kontrabandinė. Latvijos fermeriai prašo  Vyriausybės griežčiau kontroliuoti jautienos rinką.

 

Fermeris Dainis Rungulis situaciją aiškina paprastai: „Atvežta jautiena yra nekokybiška. Gali būti riebi mėsa arba ilgai pragulėjusi šaldytuvuose. Perdirbimui tokia mėsa tinka. Žinoma, jeigu jūs norite parduotuvėje pirkti dešrą už tris eurus, tai iš tokios dešros nieko gero nelaukite“. Fermeris nesutinka, kad beveik visa jautiena Latvijoje yra kontrabandinė. Su tuo nesutinka ir Maisto produktų veterinarinė tarnyba. Pasak jų atstovo, visuose jautienos įsigijimo ir realizavimo etapuose vykdoma kruopšti valstybinė kontrolė. Kiekvienas galvijas užregistruotas, turi savo identifikavimo numerį, todėl dokumentų klastotė ar kita apgaulė faktiškai neįmanoma. Beje, Maisto produktų veterinarinės tarnybos statistika ženkliai skiriasi nuo fermerių pateiktos statistikos. Jeigu praėjusiais metais Latvijos fermeriai deklaravo, kad realizavo 300 jaučių, tai  Maisto produktų veterinarinės tarnybos skaičiavimai užfiksavo 28 000.

 

Dalis jautienos buvo eksportuota, tačiau ant prekystalių nugulė vis tiek ne 300 jaučių skerdiena, o žymiai daugiau. Latvijos fermeriai skundžiasi, kad rinka visiškai nesidomi mėsos kilme. Todėl daugelis stengiasi uždirbti iš kainų skirtumo. O kainų skirtumas apčiuopiamas. Antai Švedijoje vienas kilogramas steikui pagaminti ekologiškos jautienos kainuoja 58 eurus, o Latvijoje fermeris už  analogišką mėsą gauna 3 eurus. Kažkur dar  reikia  realizuoti  ir steikui netinkamą mėsą. Ekspertų teigimu, Latvijos vartotojai tenkinasi tuo, ką išbrokuoja europiečiai.

 

Tai, kas siūloma Latvijos parduotuvėse, Vakaruose net jautiena nevadinama. Ši mėsa – karvių, kurių paskirtis gaminti pieną, o ne mėsą. Europoje jautienos mėsa gaunama iš specialiai tam auginamų galvijų. Klientai ten pirmiausia žiūri, kokios rūšies yra mėsa. Tuo tarpu tokios informacijos Latvijoje niekas neteikia. Nesulauksi jos net iš restorano oficianto. Išvada paprasta: arba latviai valgo karvieną, arba prastos kokybės jautieną iš Naujosios Zelandijos bei Argentinos.  

 

 

 

Contact form

Šios dienos vardadieniai