2018-12-14, penktadienis, 18:40.     Šiandien Lietuvoje saulė teka 08:34, leidžiasi 15:49, dienos ilgumas 7:15.

5 idėjos maisto gamintojams

2017-10-05, paskelbė agroexpresas .lt
5 idėjos maisto gamintojams

Kai sakoma, kad gyvenimas juda į priekį didžiuliu tempu, su tuo besąlygiškai privalai sutikti. Mat pakanka šiek tiek atidžiau apsidairyti ir kaipmat pamatai kažką naujo ir įdomaus. Vartotojiškos mūsų galvos net nesusimąsto: iš kur visa tai? Regis, visos naujovės iš dangaus nukrinta savaime – ištiesk tik saują ir sugausi. O juk viskas ne taip. Ir mes patys žinome, kad ne taip.

Be žmogaus pastangų, noro kažką pakeisti ar patobulinti, o paskui iš to dar ir uždirbti nieko gero šitame pasaulyje ir nebūtų. Nė pusės neturėtume to, ką šiandien turime. Tiesa, ne visos idėjos prigyja. Ne visos atneša naudą. Tačiau jų yra pakankamai, kad suprastume – jeigu norime turėti kažką mes patys, tai privalome kažką pasauliui ir duoti.       

 

 

Mėsos pakaitalas – vanduo

 

 

Kompanijos „Liquid Innovations“  specialistai galvoja, kad niekas taip nenumalšina alkio ir niekas taip nepakelia gyvenimiško tonuso, kaip mėsos produktai. Tačiau mėsos produktų valgymas reikalauja ir laiko jų paruošimui, ir atitinkamos vietos. Šią problemą kompanija išsprendė paprastai: rinkai pasiūlė inovacinį produktą – „MeatWater“ (mėsos vandenį). Produktas vitaminizuotas, praturtintas proteinu su mėsos skoniu ir kvapu. Vanduo pilstomas į spalvingus butelius. Produkto skonių ir pavadinimų pasiūla didelė: befstrogenas, žuvies lazdelės, vengriškas guliašas, itališkos dešrelės, antis kiniškai, Teksaso barbekiu ir panašiai. Paskutinis kompanijos produktas – sraigių skonio vanduo. Pasak kompanijos specialistų, sraigių skonio vanduo padeda nuslopinti troškulį ir tokiu būdu leidžia ilgiau išgyventi be vandens. „Galvojate, kad pirkėjams reikia naujo skonio? Tuščia jo, to skonio, – sako kompanijos finansų direktorius Gary Faltermeier. – Galvojate mums reikia daugiau pajamų, todėl ir sukūrėme naują produktą? Nesąmonė. Tiesiog atėjo laikas kažką visuomenei ir atiduoti. Mes norime atkreipti visuomenės dėmesį į švaraus geriamo vandens problemą Planetoje“. Ant sraigių skonio butelio priklijuotas raginimas apsilankyti svetainėje „World Water Day“ ir prisidėti prie svetainės vykdomų akcijų. Reikia pastebėti, kad jau tampa tradicija, kai kompanijos visų pirma akcentuoja bendrus interesus, pelno siekimas tarsi nueina į antrą planą.  

 

Blynai iš flakono

 

 

Greito maisto koncepcija drąsiai įžengia ir į mūsų namus. Kompanijos išleidžia vis daugiau produktų, kurių paruošimas neužima daug laiko. Vienas iš tokių produktų – blynai  „Batter Blaster“. Iš esmės tai įprasta mums tešla, patalpinta į flakoną. Nate Steck, vienas iš produkto kūrėjų, teigia, kad tokiu būdu pabandyta į maisto racioną sugrąžinti nepelnytai užmirštą produktą. Šeimininkei tereikia iš flakono į keptuvę sukratyti tešlą ir po kelių minučių blynai jau paruošti. Gamintojas sako, kad tešla sumaišyta iš augalinės kilmės komponentų. Tad produktą galima laikyti sveiku ir natūraliu. Vieno flakono pakanka 25 dešimties centimetrų skersmens blynams iškepti. Sean O’Connor, kitas produkto kūrėjas, iki tol valdė restoraną. Ieškodamas idėjų pusryčiams paįvairinti, jis ir sugalvojo flakoną su tešla. Niekas nenorėjo investuoti į  šią idėją. Tad produkto gamybai ir įvedimui į rinką Sean O’Connor investavo savo santaupas. Produktas netrukus susilaukė sėkmės. Gan greitai buvo parduota 400 tūkst. flakonų su tešla. 

 

Sraigių ikrai – naujas delikatesas

 

Turtingi gurmanai nuo šiol galės mėgautis dar vienu delikatesu – sraigių ikrais. Kompanija „De Jaeger“  trejus metus tyrinėjo sraiges, su jomis eksperimentavo kol galiausiai buvo gauti pieno baltumo ikrai. Vizualiai produktas panašus į perlus. Ir ne tik vizualiai. Kainos požiūriu taip pat. 50 gramų šių ikrų šiandien kainuoja 115 dolerių. Kaina laužta ne iš piršto. Sraigių ikrų apdirbimas – sudėtingas procesas. Kiekviena sraigė per metus išskiria maždaug 100 vienetų ikrų kiaušinėlių, kurių bendras svoris sudaro apie 4 gramus. Vadinasi, reikia 260 sraigių, kad surinkus jų kiaušinėlius būtų gautas kilogramas ikrų. Surinkti ikrai apdirbami specialiu druskos tirpalu ir supakuojami į metalines dėžutes. Švelnaus skonio ikrus rekomenduojama valgyti su grietine.      

 

Alus iš žuvies

 

 

Alus ir džiovintos kuojos – klasikinis alaus mėgėjų duetas. Tačiau japonai visada ieško kažko naujo ir netradicinio. Antai maža alaus darykla „Tosa Kuroshio Karyudo Beer“ savo veiklos dešimtmečio garbei išvirė alų iš ryžių, apynių ir ... žuvies, t.y. smulkiai supjaustytos pelamidžių mėsos. Už  2,937 jenos darykla parduoda dovanų rinkinį, kurį sudaro šeši alaus buteliai – du iš jų su žuvies mėsos ekstraktu.

 

Daržovės augančios ant pirkėjo stalo

 

Augalinės kilmės produktų natūralumą išduoda jų skonis, spalva ir ,žinoma, laikas, kurį jie išbūna nuskinti. Kanadietė  Agata Jaworska, gyvenanti Olandijoje, pamanė, kad geriausia pačiam matyti, kaip auga tai, ką vėliau teks valgyti. Ji sukūrė pakuotę „Gropak“, kurioje grybai ir daržovės nesiliauja augę ir pakeliui pas pirkėjus. Šioje pakuotėje grybai ir daržovės auga  hidroponikos būdu, t.y. ne žemėje, o maistingomis medžiagomis prisodrintame vandenyje. Žurnalas „Time“ moters išradimą įtraukė į 50 geriausių 2008 metų išradimų sąrašą. Į tokią pakuotę pasodinta daržovė augs ūkininko sandėlyje, į parduotuves vežančiame furgone, parduotuvės lentynose ir net ant pirkėjo stalo. Augs tol, kol nepateks į burną.  

 

 

Contact form

Šios dienos vardadieniai